Breinaalden

Breinaalden

Breien kan op verschillende manieren, met twee lange breinaalden die aan een kant een punt en aan de andere kant een knop hebben of met rondbreinaalden, 2 korte breinaalden die met een draad aan elkaar verbonden zijn. De breipen kan van verschillende materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld hout, bamboo, aluminium, staal en plastic

De breinaalden hebben een maat aanduiding in hele en halve millimeters. De collectie begint bij naald 2, dan komt 2.5 dan 3 enz. tot en met naald 7. Vanaf  naald 7 tot en met 12 alleen in hele millimeters, daarna is er nog een naald 15 en naald 20. Er bestaan ook breinaalden van 1 en 1.5 millimeter, maar deze zijn zeldzaam. 

Ook de lengte van de breinaald is er in verschillende maten. Wat je prettig vindt en hoeveel steken je werk bevat, bepaalt de lengte van de breinaald. De naaldlengtes die er zijn: 25, 30, 35 en 40 centimeter. Door de komst van de rondbreinaald en haar populariteit wordt deze diversiteit sterk minder. 

Bij het breien met 2 naalden, worden de naalden vaak onder de arm geklemd, deze manier van breien kan rug en schouder klachten veroorzaken. Dit is een reden waarom er steeds meer op een rondbreinaald gebreid wordt. Een ander voordeel bij rondbreien is, dat je breiwerk in je schoot rust (minder zwaar) en de breister heeft minder “ ruimte“ nodig.

De dikte van de naald waar je mee breit, wordt bepaald door het garen (dikte en structuur) en het werkstuk dat je wilt maken. Maar ook of je losser of vaster breit, dan op het label van het garen aangegeven wordt. Het advies is ook altijd, eerst een proeflapje breien voor je aan je werkstuk begint.

Met lace of kant breien wordt afgeweken van het advies op de label. Lace breien gebeurt met dun garen en dikkere breinaalden.

Bekijk als: Rooster  Lijst 
4 Artikel(en)
Toon per pagina
Sorteren op Stel een Aflopende Directie in
Bekijk als: Rooster  Lijst 
4 Artikel(en)
Toon per pagina
Sorteren op Stel een Aflopende Directie in